marți, 21 august 2012

Sirop natural de salvie

Asa cum v-am promis vin cu o noua reteta in premiera cel putin pentru mine. Cum am ajuns la acest sirop? Sa va povestesc: anul trecut mi-am plantat un fir de salvie, printre trandafiri sincer, cu putine sanse de a se prinde, dar s-a dovedit ca-i prieste locul si anul acesta s-a facut o tufa mare, frumoasa cu un miros uimitor. Asa am ajuns sa prepar acest delicios, minunat si aromat sirop.








Timp de pregatire: 180’
Ingrediente:
3Kg zahar
450g salvie
3L apa plata
2 lamai de marime medie
Mod de preparare:
Recoltam (cumparam) crengutele de salvie cu tot cu frunze, le spalam sub jet de apa rece si le lasam pe un prosop la scurs.
Punem apa la fiert, intr-o oala incapatoare. Cand incepe sa fiarba, adaugam salvia si lasam cam 10’ , la foc mic sa-si elimine aromele, apoi cu o paleta cu gauri, indepartam plantele. Adaugam zaharul si lasam la fiert. Dupa circa 60’, adaugam zeama celor doua lamai si fierbem in continuare pana optinem consistenta dorita de sirop. Eu l-am mai fiert inca 60’ dupa ce am adaugat lamaia.
Intre timp pregatim sticlele pe care le spalam si uscam.
Cand siropul este gata, luam o sita pe care o asezam deasupra palniei, trecem siropul prin ea si umplem sticlele. Punem sticlele in paturi pana a doua zi cand le stergem cu un prosop umed, le etichetam si le depozitam in camara.
Este un sirop aromat pe care-l folosesc atat la prepararea bauturilor racoritoare, indulcirea ceaiului , ca toping la inghetata sau indulcitor in cremele de prajituri.
Pofta buna!

2 comentarii:

Poliana spunea...

Esti tare harnica, iar siropul trebuie sa fie delicios foc!!

Lia Maria Grozi spunea...

Multumesc Poliana draga ! nu sant harnicuta atat cat mi-as dori sa fiu...am o gramada de retete care asteapta postarea...dar timpul ma cam preseaza. dar le v-a veni randul si lor , sper cat de curand:)
O zi racoroasa !